Abberley House

Photographer: Patrick Reynolds 

 

Awards:

2019 NZIA Canterbury Architecture Award – Housing Category

Located on Abberley Crescent between St Albans and Merivale this small and narrow property runs between 2 street frontages, Abberley Crescent and Kinleys Lane. The client requested an alteration to their existing Victorian worker’s cottage to expand for an imminent addition to the family. The existing house had 2 bedrooms with very small cooking, living and ablution facilities.
Our solution was to add and very long and narrow lean-to from the back of the cottage to the Kinleys Lane boundary. This allowed us to stretch the additional program along the southern boundary of the property: bathroom, kitchen, outdoor room, 3rd bedroom and single garage. The new addition now faces its long side to the north enabling each space to open and access the new north-facing garden.
In the context of a greenhouse form, (the client’s grandparents and family were greenhouse growers) north face of the gable roof is clad in polycarbonate to allow daylight and warmth into all new spaces. A recycled brick wall runs the entire length of the south side of the lean-to to provide a strongly insulated spine to the neighbour’s boundary. The original cottage has been refurbished and living space expanded into the original bathroom and kitchen areas.
The addition is clad in steel plate cladding panels so that the greenhouse form of polycarbonate and steel is a foil to the weatherboard materiality of the cottage.

 

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in