Art Collectors House

Photographer: Marina Matthews

 

An extensive renovation of an existing dwelling, creating both a gallery for artwork and eclectic furniture and a sumptuous, eminently livable home.

An arrangement of gable-form roofs cluster along the site, culminating with the addition of a large, Living pavilion. The expansive scale of this pavilion is not understood from the exterior, with stone walls and slatted steel screens sheltering the form within the landscape.

To the interior, a continuous raked ceiling line finished in stunning Tasmanian oak and supported by a series of structural steel portals, shelters the living spaces below. The kitchen, a library snug and two large fireplaces appear as a scattering of objects beneath the over-arching roof. 

Steel portals continue to the exterior to enclose outdoor living space and house sliding screens to shade the northern sun. 

A refined palette of materials consisting of Tasmanian oak, rendered schist veneer, steel and white panelling is applied throughout the home, providing a backdrop for artwork and creating soft, comfortable spaces with layered textures.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in