Bronte House

Photographer: Simon Devitt

 

Relocating from Christchurch, the clients had a simple, clear brief. They wanted a single-level building that could hardly be noticed because it would be as one with its setting. The 7016m²
section is surrounded by neighbouring vineyards and captures beautiful views as it rolls gently down towards the Waimea Estuary. Within the site, previous owners had created a flat linear building platform which helped to generate our design response.

They wanted a single-level building that could hardly be noticed because it would be as one with its setting.

The concept looked at creating a strong axis and allowing view sightlines through the house from the entry area out to the estuary. This strong linear axis is counterpointed by the softer landscaping that curves around and builds up against the building to nestle the house to the site. Off this main axis, wings were formed to provide spaces for sheltered courtyards to counter the prevailing winds on the site. The layout ensures the house works for the two owners along with their two dogs, but can also comfortably accommodate extended family and friends by opening up a
secondary bedroom wing.

A simple palette of concrete, timber, and glass was used to create a crafted house. Built by John Harris Builders, the main living areas draw the exterior inside by using walls of glazing capped by
plywood soffits to frame the views.

Landscaping was another integral part of the design process. Rory Langbridge Landscape Architects were engaged at an early stage to develop the outdoor areas. A close collaborative effort has
helped to achieve a house that is almost hidden away in the landscape.

Completed: 2016
Contractors: John Harris Builders
Award: NZIA Nelson Marlborough Architecture Awards 2017 – Housing

 

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in