Brooklyn Houses

Photographer: Paul McCredie

 

This project comprises of two new homes, one is a larger house for the family of four and the other smaller for the grandmother. Set on a very narrow and steep site, close to the Brooklyn community shopping area, this project was the result of demolishing an existing dilapidated dwelling. They are energy-efficient houses with both a low impact on both the environment and neighbourhood and breathe new life into this previously unloved site.
The grandmother has the smaller house on the flat ground while the family keeps an eye on her from above. The steel and cedar forms hug the southern boundary while the roofs tilt forward and backward to catch sun and views as they step up the hill. The tilting roofs allow generosity and complexity to relatively modest-sized spaces.
The houses open up to the north as much as possible along the length of the site onto outdoor patios, a linear deck, and up to the terraced garden.

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in