Business at the front, party at the back

Photographer: Simon Devitt

 

This thoughtfully renovated 1920’s character home in Auckland’s Westmere makes the most of its site. The homeowners are very social and many of their events centre around cooking and entertaining: to them, the experience of creating a meal is the expression of love and generosity. The adjacent outdoor kitchen furthers this, allowing more opportunity for social events.

The space and the aesthetic directly reflect the clients’ love for family and cooking, It was important for this kitchen to delight the family and friends who are constantly invited to use it. It is a modern insertion into the home so the aesthetic and materials were designed to compliment the existing aesthetic while still holding their own as a strong gestural element.
The kitchen is comprised of an L-shape of cabinetry which sits along the rear walls and is completely lined in walnut timber with a textured tiled splashback. The cabinetry itself flows seamlessly to the outside as it is paired with a companion outdoor kitchen.
Directly outside, the cabana is a playful element that intrigues and encourages one into the garden. We imagined this like a pool of old like one might see in a drive-in movie; a woman reclined under a while brimmed hat and children happily splashing in the pool. All visions of a warm day in Palm Springs.
The aesthetic is cued from mid-century modern but is all about reflections and rhythm. It is devised as two design elements; a regimented cedar batten work which is juxtaposed with an origami of glass-reinforced concrete (GRC) panels. The GRC appears to fold out of the water as they hover like an iceberg in the distance. This visually cool element sings next to the warmth of the cedar adjacent to it.

 

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in