Coromandel Bach

Conceived as a container sitting lightly on the land, this long rectangular house sits halfway up a north-facing manuka-clad hill north of Whitianga, looking like a timber crate ready to be unpacked. On arrival all that is required is to winch down the sides to form the decks and provide a stage for living, which then appears to float above the ground as if ready to be folded up and moved to another location. On departure the crate is packed up again for protection from the elements.

The house offers a reinterpretation of the New Zealand building tradition – the crafting of wood – with structure, cladding (weathered Lawson’s cypress) and joinery expressed in a raw and unique way. With heavy vertical structural members supporting horizontal boarding, the construction is reminiscent of the “trip” dams common in the Coromandel region at the turn of last century. The thick cypress boards are left unlined inside; interior walls are hoop pine plywood; ceiling panels are also of hoop pine.

The central living room, open to the outside and the sun, is a metaphorical tent or campsite, while the children’s bunkrooms at one end are enclosed and cool. Bi-fold glass doors can be drawn back so the living room becomes a veranda providing shade. A large fireplace allows winter occupation; the open bathroom with slatted timber floor and the movable bath on wheels allow the rituals of showering and bathing to become an experience connected to nature. In this way the bach attempts to capture the essential spirit of the New Zealand holiday in the landscape.

Awards:

World Architecture News Finalist / Top 6 Houses worldwide 2006
NZ Home & Entertaining / Home of the Decade Winner 1996 – 2005
NZIA Award 2003 / Award for Architecture 2003
Origin Timber Design Award / Architectural Excellence 2003
NZ Home & Entertaining / Home of the Year Winner 2003

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in