Corunna

Emma Smales

The site is small, 100 square metres less than the minimum ‘single unit site’ under the proposed unitary plan. The site opens to a northern harbour view at the street frontage, engaging the public spaces of the house in a dialogue with the street.

Given the small site and restricted budget, DMA was encouraged to develop strategies to optimise space and to double up on function where possible. The client was interested in exploring a sustainable driven design approach, harvesting rainwater and the re-use of building materials such as the ‘brick and tile’ that originally stood on the site.

A simple family home of modest materiality and expressive of structural intent. The slippage between the lower and upper forms provides opportunities for engagement and retreat from the public domain of the inner city suburb. The layering of landscape form frames the surrounding environment.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in