Desmond Street

Photographer: Sarah Rowlands

 

Planned to embrace the sun and social street frontage, this family home opens to the north – blurring the interface between spaces and providing flexible, year-round living. Garaging and parking are demoted to the rear of the site, allowing decks, pool and outdoor living zones to flow together at the front of the site. A recessed picture window connects views from the main living room to the pool and corner opening sliders peel back, connecting the kitchen to the deck. The mix of dark stained vertical shiplap cedar cladding against the two-story plaster form adds warmth and texture at pedestrian level; louvres around the elevations add depth, shadow and privacy. Cedar ceiling battens over the kitchen extend to the outside transitioning into a Cedar pergola, defining the outdoor dining space and providing shelter from the western sun. Designed around a double-height central void connecting the living on the ground floor to the bedrooms upstairs, the interior is considered and precise while still providing flexibility for a growing family.

Completed: 2019
Contractors: Avon Dickie Construction

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in