Dog Box

Photographer: Paul McCredie

 

Architects learn to build! The Dogbox is a two bedroom house perched on a Whanganui hillside, overlooking the city and river.

The number and dimensions of the trusses defined the overall width and shape of the roof. The house is two stories, with half of the area under the roof being interior space (88 sqm) and half exterior. The exterior half serves as circulation, and includes outdoor rooms which are semi-enclosed by moveable screens.

The lower floor has a poured insitu concrete wall along the back, working both as thermal mass and as a retaining wall to the steep bank behind. This level contains the laundry, kitchen and living areas, and large sliding doors open out onto the garden and the wharf deck. The upper floor is much lighter in comparison, with plywood lined timber framed walls supporting the steel trusses, which though incredibly heavy are visually light.

Twinwall polycarbonate panels separate the rooms and allow for soft high level light. The house is well insulated, double glazed, and has a Tiny-Rad woodburner for heating the space and hot water.

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of