9 Elmstone

Emily Andrews, Ernie Shackles

A suburban context – the site splays out from the end of a quiet Auckland cul-de-sac and slopes steeply away towards the North.

The brief was to provide a family home for a young family. It was important to maintain open ground for the boys to play whilst allowing for a vegetable garden. The house was to be as economic as possible as a result of the 400 square metre floor area.

The architectural strategy was to arrange house volumes as densely as possible in a configuration which accounted for the steep site, and to ensure that ample ground remained for the boys. Spaces are arranged vertically over three levels, each with its own distinct outlook toward the garden and pool. The primary form is enclosed beneath a single sloped roof, which allows for a variation of floor and ceiling levels to individualise the spatial experience throughout the home.

Industrial materiality, precast concrete walls and simple concrete floors play against the sophisticated yet subtle detailing of more traditional residential finishes. The placement of concrete elements within the home provide thermal mass to absorb the heat from plentiful northern and eastern sun, in order to regulate the internal temperature of the house. These elements provide a sustainable material that enhances the living environment and quality of space.

The construction allows for the design to reinvent the social character and increases the living quality of the house.

NZIA – Auckland Branch Award

HOME of the Year – Finalist

CCANZ – Concrete³ Sustainability Award, Excellence in Residential Concrete Construction

New Suburban: Reinventing the Family Home in Australia and New Zealand – Thames & Hudson, Australia

HOME New Zealand – Aug/Sep, ‘Solid State’

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in