Fe304 House

A lifetime spent in the boat-building industry provided the inspiration for this project. The location at the margin of the bay and exposed to the elements – wind and ocean called for a rugged response. Just as early Polynesian explorers turned their sea-craft upside down to create land shelters the up-turned hull form of this house evolved into a protective shell or carapace, segmented like that of a sea crustacean – the segments sliding over each other to allow light shafts to enter.

 

The materiality is also a response to the environment. Weathered like a vessel subjected to long ocean voyages, the rusted steel blends with the colours of the sand and rock and presents its outer shell to the elements as protection. The interior is warm and luxurious, with faceted ply walls and ceilings tracing the planes of the exterior. To the south a protective ‘shoulder’ is turned, with disjunct segments allowing narrow window planes to light the interior spaces and offer glimpses of views. On the north the shell is lifted up, allowing glazing to open out to decks facing views of the adjacent hills. The eastern elevation facing the beach is fully glazed, with translucent glass allowing for privacy, inset with clear glass panes for views and protected with a layered verandah.

 

This project is a ‘beautiful craft’ – the interior crafted with finesse like the interior of a luxurious super yacht, the exterior with its rusted steel (Fe304) cladding reflecting the beauty of voyage and return, vessel and shelter, vehicle and dwelling.

– NZIA Local Award 2018 / Auckland

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in