Grey Lynn Villa Renovation and Spacious Extension

This square-fronted villa has been totally transformed by an extensive renovation that saw the original structure taken back to its frame. The lean-to at the rear was completely removed and replaced by a new extension that effectively doubled the floor area of the existing home.

​Although the position of the front door wasn’t altered, we changed the approach to it, which used to be from the carport at the side. A smart new front fence and central concrete steps were added. We also designed a veranda, which helps give the front facade some depth, visually. It’s also a practical space for our clients, who have young children, to leave prams, bikes and boots.

The central corridor, which forms the main axis of the house, was widened slightly to give the home a grander, more generous feel.

Locating all the living, dining and kitchen spaces in the new extension at the back allowed us to fit three generous bedrooms, one with an ensuite, plus a large family bathroom and laundry, into the original, four-roomed structure at the front of the property.

The rear extension has a great connection to the fully concreted patio and garden, thanks to large sliding doors that stack neatly away to the sides of the structure.

See more by

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of