Hot Box

Photography: Simon Wilson

 

A simple box for a young couple and their toddler. This two-storey, three-bedroom house exemplifies passive solar design.

Low-tech solutions to efficiency such as deep eaves, northern orientation, and thermal mass, are coupled with a high level of insulation. Slender structural members create a regular rhythm and provide a framework for deciduous vines.

A tricky site with limited access, the rectangular plan wedges into the hillside offering shelter from the prevailing winds, privacy and a view across the valley.

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of