Lodge at The Hills

Photographer: Simon Devitt / Patrick Reynolds

 

Awards:

2015 Southern Architecture Awards Winner

‘A major renovation expresses the concept of a farmyard gathering of buildings, creating a robust connection to the house’s surrounding rural landscape. Strong, simple and refined forms are connected by glazed infills creating a cohesive plan, elegantly executed. Spaces are refined by their material palette and their scale: space is presented as place. In this house, playfulness and sobriety co-exist in equal measure. Contemplation is the order of the day: walls become backdrops to art as well as artful elements of architecture. Materials appear simple, but are sophisticated in their delivery; craft integrates with architecture to create a stunning home.’ NZIA

Located at the edge of a plateau, The Remarkables and Lake Hayes to the south-west, and Arrowtown to the northeast, an extensive alteration to an existing house to convert it into a multi-purpose building to function as a lodge whilst maintaining its primary function as a house for two people.  The concept is a farmyard gathering of buildings, the design pared back the existing to leave the main building forms, forms and materials reminiscent of farm buildings, a structure both connected to and familiar in its natural surroundings.  The existing building stripped back to bare forms, each space becomes its own, moving through the house the spaces change, details add texture a mix of steel, timber and concrete. Simple sheltering structures enclosing bedroom pods inlaid with continuous wrapped timber internal skin evokes a complex and surprising interior contrast to the impressions of the stark raw metal exterior skin. Forms linked with glazed infill structures, some small and personable, the main gallery large and light-filled, a space for concerts or otherwise for sitting. A long bridge connects the upper rooms, conceptually reminiscent of a hanging suspended bridge, changing the space from otherwise a large space to personable. The client’s original brief of renovation, retaining sections of the existing house and details, became an evolutionary journey, the concept challenged as the process developed, a new building, a new experience. A building in keeping with the vernacular language and its original rural context, the interiors are robust and raw, the material textures are expressed with the internal architecture connecting the building to its surroundings. Varying details add a sculptural spatial quality. The process is a manifestation of the input of client, architect and builder and represents an evolutionary journey of development and discovery.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in