Maungakawa House

Awards:

NZIA Waikato Bay of Plenty Architecture Award 2013

NZIA Colour Award 2013

 

A home for a young creative family and their small art collection which began with a painted work by Gordon Walters. The clients brief, like many Walters paintings, asked for the design to also use the calm of the painting as a starting point. The resulting plan outline is radially symmetrical. This creates a sense of place, order and serenity and also provides for the practicalities of a cohesive family space.

The home is located in a clearing in dense bush, set on a rolling terrace at the edge of a nature reserve on Maungakawa Hill. It overlooks the often mist-covered, lush Waikato farmlands below. A custom orange colour is used to counterbalance the verdant greens of the surrounding forest.

Sitting on the edge of a nature reserve this family home is designed using all plantation-grown renewable timber structure and cladding. Self-sustainable in respect to on-site water harvesting and wastewater treatment, this is a home for a young family that enjoys privacy, a big sky and native forest

Related articles

Subscribe to HOME magazine

Subscribe & save Subscribe or renew your subscription to HOME and save up to 23%!* HOME celebrates New Zealand’s best architecture, design, interiors and landscapes; the places we call home. Subscription rates include postage, please ensure you select the correct country. *Savings are off the RRP.

Delta Force

Approaching Jerram Tocker Barron Architects to design a new house on one of Nelson’s steepest streets put the owners on a trajectory to conjuring up an intriguing, diamond-pattern facade.