Mount Pleasant Valley House

Photographer: Lightforge Photography

 

Mount Pleasant, Christchurch

Awards:

2018 NZIA Canterbury Housing Award

2018 NZIA Canterbury Awards Jury Comments:
“A confident rebuild” is how the jury described this house, and they noted it was one positive outcome from the earthquakes. The black cedar and steel exterior is juxtaposed with the light and airy feel of the interior.
In response to the site, expansive views to both sea and valley are framed and focused, and sunlight, bright and dappled, is admitted to all rooms; the wind is tamed by well-connected courtyards. The social program gives teenagers some independence while offering plenty of family gathering and private spaces.”

This new contemporary hillside family home was developed as a series of separate wings over several levels following the topography. All main rooms are orientated to north and arranged around a central courtyard to provide shelter from prevailing winds, to capture the sun at different times of the day and to assist with cross ventilation of the entire house. The house has extensive glazing to capture the fantastic sea views from all rooms.

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of