Mountain House

Photographer: Patrick Reynolds 

 

Awards:

2020 Architecture MasterPrize – Residential Architecture

2019 New Zealand Architecture Award – Housing Category

2019 World Architecture Festival Award, Finalist – House

2019 NZIA Southern Architecture Award – Housing Category

2019 New Zealand Home of the Year – Best Retreat

2018 World Architecture Festival Award, Finalist – House Future Projects

Nestled in the Wakatipu basin amongst the Southern Alps of New Zealand, the Arrowtown House rises from the landscape. This private residence has been formed to be a series of pavilions that, like the rock forms or rusted gold mining remnants in the surrounding area, are set into the ground at various levels and angles, following the contours of the land rather than modifying them.

The pavilions have been strategically aligned towards significant mountain ranges and views that surround the property, which forms a sheltered courtyard in the middle which links all the pavilions. The guest pavilion is separated from the rest of the building and set below the courtyard level. Opposite, the main living wing is accessed from the courtyard through a faceted concrete structure which leads into the ‘glasshouse,’ a secondary living space with glass to three sides. This connects the stone schist clad lounge pavilion to the master pavilion.

The materials have been selected to reference the vernacular materials used in the area. The garage and living pavilion is clad in local schist, like the historic miner’s cottages nearby. The two-bedroom pavilions are clad in weathering steel, which references the rusted steel sheds and gold mining remnants seen extensively in the South Island.

The house seeks to be a contextual response to outstanding landscape environment and also make reference to the historic tradition of gold mining that was prevalent over this entire region in during the mid-18th century.

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in