Springbank Cottage

Arrowtown

An extension to a historic cottage set in beautiful, established gardens. The cottage did not meet the needs of this growing family, but the owners did not want to create a historical pastiche. Nor did they want something slick and modern in contrast to the cottage and its surroundings.

A concept of ruined fragments emerged, the resultant design evoking the remains of an agricultural barn, with posts, partial roof forms and stone walls remaining; the new spaces an occupation of these ‘historic’ elements.

This aesthetic was greatly enhanced with the use of salvaged materials. The owners were fantastically enthusiastic and became obsessed with gathering and salvaging. The design continuously adapted to incorporate these found objects and materials: tall, timber windows from an old school; flooring from the local maternity hospital; upcycled galvanised tin. An earthen floor to the stone-clad kitchen form further echoes the vernacular techniques of the region as well as reflecting the natural, holistic philosophies of the family.

These materials give the contemporary forms of the ruined fragments a historic patina, creating warm, textural spaces entirely in keeping with the original cottage.

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of