Tata Beach House

Photographer: Jason Mann

 

The design for this house addresses the client’s need to shelter from the prevailing sea breeze whilst retaining some privacy and being able to enjoy their stunning beachfront views.
The building form creates a decked courtyard in the centre of the site, with the garage protecting views from the street, the bedroom wing to the south and the living area between it and the beach. Verandahs are used to provide an accessway to the house and shaded outdoor spaces.
The living area, comprising sitting, dining and kitchen is a spacious, light room. It’s roof lifts to the east allowing morning sun to penetrate year-round over the top of the adjacent properties. The house can be opened to the outside through many alternative doors depending on the exact wind direction.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in