The Stage and the Cave

Photographer: Simon Devitt

 

This thoughtfully renovated character villa in Auckland’s Grey Lynn makes the most of its long thin site. The villa houses four bedrooms and two bathrooms. 

Walking from the street to the front door you follow the central hallway and are led down a few steps taking you from the villa to the new addition, with a contrasting modernist aesthetic. On your left is an outdoor lounge – a terrace with an outdoor fireplace that faces the west and makes the most of the late afternoon sun. To your right is a media room and straight ahead the ceiling height increases in the open-plan living, dining and kitchen, then outside to the outdoor dining, with an outdoor fireplace and BBQ area, and a carefully considered north-facing garden. Running the length of the new addition is a lap pool. Past the kitchen is a scullery, which adds extensive storage, and additional access to the northern garden.

The design plays on the Frank Lloyd Wright concept of Compression and Release which in this design is imagined as ‘The Stage’ and ‘The Cave’. The kitchen forms part of ‘The Cave’ which anchors this room with a lower stud and is formed from walnut and granite creating a moody atmosphere. In contrast, it opens up to the double-height dining room as ‘The Stage’.

Adjoining the kitchen is the open plan living and dining room which have a 3.7m stud height, clearstory glazing and stunning two-sided fireplace. The chosen aesthetic of Mid-century modernism, reflects the clients’ favourite piece of furniture, a Clausen & Son vintage sideboard that sits facing the dining table. 

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in