Toko Ngawa House

The design arranges mono-pitched roofs parallel to the slopes at the top of the cliff-edge and retains skyline trees, minimizing the bulk and impact of the building from the coast. The house is located at the end of the headland ridge and laid out like a necklace of spaces around the contour, leaving a flat area for lawn and outdoor terraces to the north and west. Where contours bend in the plan, the logical elements of the design bend too, colliding just as the formations of Split Apple Rock collide on the waterline below.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in