Torea Studio

Photographer: Paul McCredie

 

The building is composed of ‘folded’ triangular cross-laminated-timber (CLT) panels clad in charcoal coloured seamed zinc, that form both the enclosure of the building and a series of protected outdoor spaces beneath the ‘wings’. The interior is a series of simple cave-like rooms with the interior of the CLT panels exposed, which lends a calm unity to the spaces, despite the dynamic angles of wall and roof.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in