Tree Villa

Photographer: Simon Devitt

 

We challenged the status quo and gave new life to this heritage building – connecting it to its site and community

The garaging provision in the traditional sense was impossible – requiring the controversial decision to install a drive-in garage and car stacker in what was originally the front left bedroom. Carving out positions of the villa, adding masonry wall structures, and retaining facilitated the car stacker installation. Giving way to a garage door, the original villa facade has been maintained in a seamless manner by retaining the weatherboards and joinery and integrating a hinged door for vehicle access

While maintaining the character and streetscape presence of this home, we created a multi-level sculptural extension to the North. Brick walls connect the old with the new, cranked at points which break up these large planes, falling in and away, around the spaces created. The brick walls also provide North-South structures for the second storey to bridge across, creating an illusion of weightlessness.

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in