Urban Village Townhouses

Photographer: Sarah Rowlands Photography

 

Awards:

2020 TIDA New Zealand Homes – Highly Commended Award

Located near Christchurch central city, the Urban Village Townhouses are designed for medium-density urban living. The brief was to provide 6 triple floored free-standing townhouses that would capture the sun and provide private indoor-outdoor living away from the street edge. The design concept was focused on creating a ‘village-like’ atmosphere with pathways between units, upper floor living with access to views, and a shared ‘courtyard’ of sorts at ground level. A strong connection to the neighbouring reserve was important, this was achieved by providing shared pedestrian access that links directly into the central courtyard area.
Arranged around this communal space, each unit features variation and opportunities for activity on all three levels by implementing double height voids, Juliette balconies, playful facades – arranged to create variation and interest with contrasting yet complementary forms such as sculptural roof forms and skeletal frames. Private balconies at first and second-floor levels add to the village-like atmosphere, allowing outdoor activities to take place at various, stimulating a sense of community and security.
The playful arrangement of space continues into the building interiors, where tall atrium-style entrance halls and lofty timber feature stairs showcase the full height of the Units. The internal spaces are equipped for modern living, with well-appointed kitchens and open plan living areas and generous mezzanines. The building elements combine to create a connection with the local surroundings while also ensuring a sense of seclusion within, the fully glazed voids in the living areas open out to the views but are oriented carefully to provide privacy.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in