Waiheke House

Photographer: Sam Hartnett

Our clients found us because of two small charred timber cabins we had built. They sought an escape from their city lives – a place to come, pause and dwell.

They were entertainers and wished a place to dine thirty and sleep none of their visitors.

The owners had camped and picnicked on the building platform for all their summers before. They worshipped a close relationship with the lawn, the vines below it, the gulf and its islands. This was the natural resting place for a new home.

Here, exposed through the ridge-lines edge, shelter was essential. Permanence in an otherwise shifting landscape.

The home reaches out to the western lawn with its serpentine-like stone wall. The bedroom wing, land facing, ensconced in stone, its ceiling low and its apertures tight. The shadows are soft here.

The north-facing glass pavilion offers the counter. Exposed and light-full.

The human sequence of waking, leaving the safety of your bedroom to bathe within the refuge of the stone wall, to venture out into the light of the pavilion. The home takes delight in focusing those simple human rituals.

See more by

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of