Wilson Bay House

Photographer: Paul McCredie

 

This hideaway near Queenstown sits above the water and surrounded by a newly planted native bush, it is a private, sheltered home where its owners enjoy the beauty of the natural surroundings.

The house was built on the same site as an old cottage. Clad in black cedar, the house appears recessive and sits quietly within its location. For a new home in Queenstown, it is of a modest scale that lacks unnecessary opulence. The kitchen, in the center of the home on the lower floor, is compact and user-friendly. On either side stretches the living space with picture windows out to the lake, and the library, which accesses a bathroom and master bedroom and overlooks a courtyard and mountainous landscape beyond.
The public areas of the house are lined in oiled cedar, complete with swirling grains and gradations of colour. Conversely, the bedrooms and the homeowner’s creative studio upstairs are lined in birch ply, which gives them a lighter, softer feel. In the studio, a window over the stairwell folds back, allowing an aural connection with the kitchen below and also framing the view through another window opposite of the glittering lake and swaying trees.
For the winter months, the oak floors on the lower floor are heated and a fireplace provides extra warmth and comfort in the living space. With a reserve and beach on their doorstep and situated within an enclave of new growth and established trees, this home makes a happy homecoming for these well-traveled homeowners.

 

See more by

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in