Wings House

Photographer: Sarah Rowlands Photography

 

Awards:

2020 Trends International Design Awards – TIDA New Zealand Architect Home of the Year – Highly Commended Award

This modern contemporary family home was built for a young family on a spacious lifestyle property, located in Halswell, Christchurch.
The brief was for a family home that would capture the sun, provide protection from the prevailing winds, incorporate sheltered outdoor spaces, as well as opening up onto a northern outdoor grassed area to feature natural materials.
With a covered cedar-clad walkway connecting the double garage to the house, upon entry you a drawn to the outdoor courtyard space and the striking cedar awnings and screens beyond.
The house consists of two main wings, aligned down two opposing axes, with together provide shelter from prevailing winds, capture the sun at different times of the day and assist with cross ventilation of the entire house. Strong sightlines down each axis provide strong visual connections from both indoors and out.
With each wing framing the northern courtyard plan offers visual interest and diversity between spaces, where sightlines through the house connect you to the outdoor spaces. With an open plan living, well-appointed kitchen and dining area which extends out to a covered outdoor living/entertaining area, positioned to provide shade during the day but capture the evening sun, offers the flexibility required for a modern family.
The bedroom spaces are efficiently aligned to capture the morning sun, with views out to vegetable gardens. Elegant compositions and natural materials feature throughout; from the horizontal roof bands, oiled cedar weatherboards and plastered concrete block walls (inside and out), all contribute to the warm atmosphere and economical living spaces of the home.

Related articles

Lake Pupuke House

“Slid into a tight suburban site, this house, approached through a restricted and somewhat unpromising entry sequence, expands from the front door into a series of most agreeable domestic spaces. A free plan connects a series of carefully modelled rooms to the view and the

Waitamariki House

A house on a prominent hill is sunk into the ground with stone retaining walls. Services are underground with a grass roof. Living areas are nestled into the slope in copper-roofed pavilions that open out to the view. Awards: Auckland Architecture Award (Housing) 2015

Parnell House

“It may be luxurious, eclectic, even glitzy, but there is no duplicity or deceit. Only an overriding confidence, clarity and openness of spirit…..a house whose airy opulence combines purity with luxury – cool surface, clean detailing and an abundance of pure, unadulterated space – in