Zonnebries

Photography: Simon Devitt

 

The name “Zonnebries” (Dutch meaning Sun/Wind) describes the house as a climate moderator and is a gesture to one of the client’s family heritage.

This is a long-term home for a growing family and located in suburban Auckland’s North Shore. The site has a moderate western slope with an eastern road boundary and a double width right of way to the northern boundary. The right of way separation from the neighbouring house allows plenty of unobstructed sun and also access via a public walkway to the local beach reserve.

Two existing trees, a Golden Elm near the south eastern corner and a mature Puriri on the western boundary provided natural anchor points for the new house.

Living spaces, housed under the main gable, provide options for connection to each other and to the outdoors. The transparency through the main gable maintains a connection from the street through the east terrace, open plan kitchen and western deck to the Puriri at the rear of the site.

A 2-storey bedroom wing provides a master suite on the upper level with flexible options for nursery, office, work/media space and children’s spaces on the lower level connecting again to the rear courtyard and pool area.

The building is, for the most part, cooled and heated passively. Internally, exposed concrete floors provide thermal mass for passive solar control to moderate the internal temperature

Doors & windows are protected with shade structures to suit their orientation and manipulated to provide controllable interior temperatures. The house promotes an awareness of the external environment and a deliberate way of living in that environment.

Inspiration for the gabled form and exterior materials has been taken from the ‘California Bungalow’ to help satisfy the Council’s heritage criteria for the zone. Dark stained timber weatherboards and corrugated metal roofing are contrasted with white-washed timber details & shade structures.

“…designers seeking different colour effects used oil based preservative treatments. ‘Stockholm tar’, also known as ‘hot tar’, gave the timber an even blackness while the pungent smelling creosote allowed the grain to show through and had a brownish tinge.” (The Bungalow in New Zealand by Jeremy Ashford)

Solid timber & veneered plywood is used internally to accentuate the ceiling plane and extensively in the cabinetry and built-in furniture.

NZIA Jury Awards Citation “This clever response to a sloping suburban site also navigated some tight heritage restrictions. The resulting low-slung gable form sits nicely within its context, while gentle street-side landscaping and a relatively open interior creates an interesting dialogue with the road. Inside, this home features a variety of superb spaces to dwell in, with every element beautifully crafted. The backyard bedroom wing forms a surprising contrast to the front by switching to something more vertical, and thereby leaving the backyard free for outdoor living and an amazing tiled pool.”

Awards:
2021 NZIA Local Award Winner – Housing
2021 Trends International Design Awards Winner – NZ Architect Designed Kitchen.
2021 Interior Awards Finalist – Residential Kitchen

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of