Why this couple’s analogue kitchen was built to feel like a piece of furniture

8 February 2019

Peter Saxton and Delaney Dobson discuss how their ‘analogue’ kitchen by Cheshire Architects has changed how they live

Cheshire architects analogue kitchen

Peter— “It started with a very broad conversation with Nat [Cheshire] and Ian [Scott] about the types of spaces we responded to – a combination of natural light and materials used in intelligent ways that make you want to linger. Beyond that the brief was very open.

We have a small tract bungalow and spaces become even more important in a small house. Kitchens can be quite chaotic and visually noisy. We wanted something more analogue; a space that felt like a favourite piece of furniture – whether it was one of us on our own, or with friends.

We felt lucky to work with Nat and Ian, people of their calibre. They’ve created something quite exceptional; an extremely beautiful and restful space, but also one that’s highly functional. There’s a respect for detail that rewards on a continual basis.

The risk was that it would be cluttered and movement lines of people would be an interruption, but it’s the opposite. I enjoy cooking and everything is in easy reach.

Cheshire architects analogue kitchen

Being black, everything recedes and you don’t notice it’s a kitchen, which is a really nice reaction from people, and emphasises that it can serve multiple purposes – important in a small space.

A testament to Nat and Ian’s skill is that we lowered the ceiling and the walls came in, yet it feels like a larger space than before. We spent a lot of time talking about the quality of the space, rather than what we wanted it to look like. Living in a beautiful space where you perform daily rituals draws them out; it has become more than we imagined it could be.

In the day, the sun highlights different textures in the oak and stone. At night, it takes on a completely different character, with the big glass door reflecting the interior back at you.”

Cheshire architects analogue kitchen

Delaney— “Peter and I have lived here for 18 years. It’s a very modest two-bedroom bungalow that we’ve slowly worked on. A friend suggested we get in touch with Nat Cheshire to do the kitchen. We loved his work, but were unsure if he’d be interested in doing such a small project. It’s a small house and we’re fine with living compact, so we didn’t feel the need to blow out the back of the house. We actually like rooms, they can be cosy and intimate, as opposed to everything being open plan. Nat and Ian seemed to like that idea, too.

The lowered entry point creates a threshold as you move into this intimate, contained part of the house. While the rest of the house is still a bungalow, the kitchen is a little modern box – it has given us a whole other room in which we can just be; a calm space to relax. From the living room you get a little glimpse of stone and tap – it’s one of my favourite views.

We didn’t want a ‘kitcheny’ looking kitchen and the effect is that some people ask if it is a kitchen. We weren’t interested in state-of-the-art appliances and gadgets, more with materials. We’ve both travelled quite a lot to Japan and love compact spaces with lots of wood. Black stone seemed a good choice as it recedes; you can’t see the corners or edges. The cooktop is flush with the benchtop. The oven is quite analogue and doesn’t even have a timer, no flashing lights or beeps.

It’s our dining room and comfortably seats four – the most we’ve had is six. The big door opens out the back so we can take the table and more chairs outside if we need to. At night, from the outside looking in, the space looks like a glowing wooden box.”

Photography by: Sam Hartnett­

Related articles

Westmere kitchen

It’s a brave homeowner who dares to attempt an entirely monochromatic space, but in this Westmere home, the brief didn’t shy away from causing intrigue. For this is a home that steals itself from the neighbourhood, and stealthily hides its contents from neighbours.

This kitchen’s emerald green marble splashback adds a dramatic touch

As part of a larger renovation, this villa’s kitchen got a dramatic new look, green marble splashback included. See more below Project Villa renovation Architect AJ Sutton with designer and client Natalie Moinfar Location Ponsonby, Auckland Brief Update the kitchen as part of renovation for

This hard-wearing kitchen balances family function with elegant design

Designing a kitchen for a family with three boisterous boys proved to be an exercise in balancing a functional family layout with dramatic materials and finishing Project New kitchen in a new home Architect Daniel Marshall, DMA Location Remuera, Auckland Brief A hard-wearing space for

How these two moody kitchens achieved such a sleek design finish

Moody and meticulously finished, these two kitchens share design trends that you can recreate in your own home. We talk to architects and hear about the latest product developments from Fisher & Paykel’s design team 1. A connected kitchen designed like furniture + Location: Ponsonby,