This coastal garden made the most of its oddly shaped location

Landscape designer Phillip Smith created a coastal garden on a tricky piece of land jutting into the Waitematā Harbour that morphs and shifts, depending on the season and the whims of plants

Here’s how this coastal garden made the most of its oddly shaped location

Project: Coastal garden

Landscape designer: Philip Smith, O2 Landscapes

Location: Auckland

Brief: Design a cohesive collection of gardens for three different zones surrounding this waterfront Auckland home.

On a good day, the view stretches up the harbour to Hobsonville in one direction, and the Auckland Harbour Bridge in the other. On a wild day, the weather comes sheeting in; on a king tide, the surrounding land can be underwater. There are huge old pōhutukawa on a neighbouring property with their toes in the water, and an idyllic little beach.

Here, on an oddly shaped piece of land jutting into the Waitematā Harbour, landscape designer Philip Smith of O2 Landscapes has created a coastal garden that morphs and shifts, depending on the season and the whims of plants. “The garden dances, it really does,” says Smith, crunching along the gravel path that winds its way between beds integrating natives and exotics.

New Zealand coastal shrubs and groundcover provide consistent structure, while spring delivers colour. “Stuff pops up all the time, and it looks different every year, yet the same,” he says.

Smith designed the garden to fit around a house by Michael Fisher. The home sits on a diamond-shaped section, which creates three natural exterior zones – in effect, Smith created three separate gardens.

Out front, encircled by a century-old seawall, are shimmering coastal natives. Tucked into the elbow of the house, a lush, contained space surrounds a fire pit. Here, a white-flowering native rata (Metrosideros perforata) and vibrant shrub from Wellington’s coastline, Melicytus orarius, are the heroes. They provide the backbone among which a range of rare and interesting flowering bulbs emerge.

A few steps up is the third zone; a large productive garden that turns into an alley of fruit trees espaliered along the back wall – plum, peach, quince, currant, pear, and a new structure for lemons, based on colonnades of lemon trees in Amalfi, where fruit hangs in reach just above head height.

During the design, Smith (helped by then-employee David McDermott) was influenced by the ‘Garden in Movement’ philosophy of the writer, botanist and landscape designer Gilles Clément, who likes to create a dynamic, ‘natural’ ecology, rather than a static design.

“You have a bounded frame,” says Smith. “There are certain things you hang the garden off and then you have plants that move.” The restiads and birds of paradise stay in one spot; certain plants might go in one place, only to come up in another a few seasons later; some have disappeared and come back or overtaken others. “It’s a system and a logic,” says Smith. “Sometimes they go where they shouldn’t and then we rip them out, but sometimes you go, ‘Oh cool, that’s way better than my idea.’”

At core, it’s a synthesis between native New Zealand and South African ‘fynbos’ landscapes, made up of fine-leaved plants. “There’s a lightness,” says Smith, “and that, I think, is one of the distinctive things about that garden, as opposed to a typically ‘native’ approach.”

Words by: Simon Farrell-Green. Photography by: David Straight.

[related_articles post1=”83068″ post2=”85229″]

Latest video features

In the Coromandel, a home with a humble profile and a thoughtful design makes the most of a stunning location.

Built with awe-inspiring attention to detail, this Arrowtown home is a fresh interpretation of a familiar Otago rural vernacular.

This sculptural Northland bach is a perfect north arrow on a remote farm high above the sea.

With the sun on its bow and the community at its stern, this is a house in which the elements are always front of mind.

Trending articles

Design News

Impactful design

The 2024 Readers’ Choice Home of the Year, Sumner House by RTA Studio, is a place of striking proportions and captivating creativity: a powerful response

Homes

Open space

Perched atop an escarpment overlooking Whangārei’s town basin, this home is the embodiment of the owners’ vision, the architects’ knowledge, and the builder’s expertise.

Design News

Tangibility and presence

Nine years ago Scott Thorp moved to Christchurch to be closer to the mountains. It was here that he felt most connected to the land,