How a Hahei beach house balances enviable views with private living

Architect Paul Clarke discusses the beautiful balance he’s created between public and private living in this Hahei beach house

Q&A with Paul Clarke of Studio2 Architects

It’s definitely not a bach, but how did you make it feel different to the city?
It was about detail and materiality and creating different spaces for different occasions and experiences.

The shutters are key to the design. Why were they so important?
They allow for the house to be manipulated for the weather, sun, privacy and the change of light into the interior spaces beyond.

How did you balance respite with being social?
Because the house has different spaces for different occasions, there’s always somewhere to retreat to or be social.

The family can be really social – have you experienced the house in full flight?
Yes and it works superbly.

[gallery_link num_photos=”5″ media=”https://ct3fd3fhh2t45fd1m3d9sdio-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/11/hahei2.jpg” link=”/inside-homes/home-features/cedar-beach-house-hahei” title=”Read the full story here”]

Related articles

Light catcher

Jose Gutierrez Architects transformed this character villa, located on a typical Grey Lynn street, into a contemporary oasis — a place that moves between lightness and solidity with a fluid grace.

Cedar chevron

RTA Studio uses three boat-shed forms — at some points staggered and at others stitched into one — to create a flexible, multigenerational, lake-front, holiday house that succeeds on many levels.

Quiet luxury

High above Waiheke Island’s Owhanake Bay, this pool pavilion speaks to the architectural nuances of the main home, while introducing its own distinct identity — a restorative space intuitively connected with land and sea.

Lens to the view

In one of the most distinctive coastal environments in New Zealand, this large family home takes its cues from the dramatic beauty of the sound it overlooks, and follows the natural contours of the land to embrace the setting and disappear into the bush-covered hillside.