How each room in this impressive home was designed for a specific view

2 May 2019

There were two possible sites for this award-winning Queenstown home. But the views from this location won the architect and owners over

Q&A with Richard Naish of RTA Studio

How did you work out where to place the elements of the home on the property and in relation to each other?

We walked the property and tested two sites, with this one becoming the preferred. We liked its exposure to key views, together with its undulating topography. We then set out to arrange a series of pavilions individually orientated to focus on key views. The living pavilion focuses to The Remarkables, the main bedroom to the Soho ranges and the boys’ bedrooms sink into the land and look out to The Remarkables, but with quite a different relationship to the land.

It seems you had the dream architect-client relationship.

There was a great deal of trust and freedom to allow us to engage in an analytical and creative process. Also, being creative people made them naturally receptive and open to engaging in a house that perhaps challenges the incumbent family-home model. I also think we all shared a vision for making a building that contextually felt appropriate in this outstanding landscape, so that the house was comfortably, but also assertively, of the landscape.

Which aspects of the project are you most proud?

The overall composition – the way the house sits in its unique natural surroundings as a cluster of objects, they almost seem scattered as remnants of both land and occupation of the region.

The house was a finalist at the 2018 World Architecture Festival (WAF) Awards in the House, Future Projects category. Tell us about that experience. What did the judges comment on?

We were shortlisted to present the house at WAF in Amsterdam – a live presentation to a panel of three international architect judges. It was very well received and they appreciated the concept for its contextual sensitivity and relevance to both the regional landscape and vernacular. They were particularly interested in the forecourt as an arrival space, with respect to the outward focusing pavilions tuned to their respective views. They were also intrigued by the glasshouse space as an indoor-outdoor connecting device in the plan.

See more of the ‘Best Retreat 2019’ below


Related articles

Coastal wilderness

On the divide between suburban street and wild dunescape, Brian White carves a retreat from a singular form.

Swamp house

The nickname “swamp house” expresses the home’s proximity to the marshy paddocks resting below it on the Crown Range between Queenstown and Wanaka but it might give you the wrong idea about the climate on the high, elevated plateau.  For Kerr Ritchie’s Bronwen Kerr and

Modern lake bach

Bach living is a stripped-back approach to life: family time spent eating, playing board games and puzzles in the evening, and during the day getting outside and enjoying what the natural environment has to offer – water sports, backyard cricket and mountain biking.

Cruciform house

A spacious Mid-Century modern-inspired home in Orakei proves that you don’t need a huge amount of land to have four bedrooms and multiple living spaces, particularly when less than half of the home touches the ground.