Local lens

It’s that time of year again: the New Zealand Institute of Architects Local Architecture Awards have started to be announced. Here’s a look at the winning houses in the Wellington and Canterbury regions.

Wellington

In Wellington, the housing category winners ran the gamut from a small in size, big on intent tiny home of around 30m2 by Bonnifait+Giesen Architects, to Seaborne, a multi-unit townhouse development on the Petone foreshore. There was even a winner from the Chatham Islands — Kelp, a sculptural house by Bull O’Sullivan Architecture was included and named a Housing category winner, because consenting for the island is executed by Wellington City Council. 

Canterbury

Further south, some unusual residences took out awards in Canterbury, including Apartment 41, a retail site and home created by MC Architecture Studio and a winner in the Commercial category; Dorset St Flats, a sensitive and beautiful refurbishment of mid-century townhouses, by Young Architects; Biv, a small home in Punakaiki by Fabric; and RTA Studio’s Z House, a quirky, bespoke home full of gorgeous details that garnered a Housing win.

Read more about the Local Architecture Awards here

Related articles

Light catcher

Jose Gutierrez Architects transformed this character villa, located on a typical Grey Lynn street, into a contemporary oasis — a place that moves between lightness and solidity with a fluid grace.

Cedar chevron

RTA Studio uses three boat-shed forms — at some points staggered and at others stitched into one — to create a flexible, multigenerational, lake-front, holiday house that succeeds on many levels.

Quiet luxury

High above Waiheke Island’s Owhanake Bay, this pool pavilion speaks to the architectural nuances of the main home, while introducing its own distinct identity — a restorative space intuitively connected with land and sea.

Lens to the view

In one of the most distinctive coastal environments in New Zealand, this large family home takes its cues from the dramatic beauty of the sound it overlooks, and follows the natural contours of the land to embrace the setting and disappear into the bush-covered hillside.