House with Villa Silhouette

Photographer: Patrick Reynolds

 

A house after the Christchurch quakes. One creative home comes down, another goes up, the new silhouetting the old, reminding, resettling, providing lineage.

Where the former villa sat square and inward, the new layers out across the southern view, shaping to the silhouette for light, and framing a greater appreciation of the everyday.

Timber traces the silhouette of the old house, providing warmth, and privacy by opening and closing the view, finding sun and shelter on a south-facing shadowed and exposed site, and layering ways in and out amongst its close neighbours. That the house is hard to recognise from afar but remains open to its close community, is testament to the notion of resettling with the surrounding context, ideas we exhibited at the 2015 Prague International Architecture Festival entitled Soft Architecture: Soft Context. House with Villa Silhouette is finished as a moment in time, yet looks to its neighbours for future re-finishing. It is soft and participates with a landscape that continues to shift physically and as a community.

To its artist’s owners’, the house provides an affordable continuation in lieu of their much loved but earthquake destroyed villa; a place of craft, creativity, and lineage through the earthquakes. Post quake, they find renewed interest in small things: hanging a pot plant, drying a wetsuit, making tracks for the cat to walk on, an interest in 1970’s aesthetics… Frames are left to provide opportunities for future play, adaption, new endeavours, change. Post-quake time has become more continuous.

Life goes on, remaining (like Lyttleton) modest, informal, busy, and full of the same eclectic furniture and stories as before… but resettled and ready for more.

Related articles

Matisse Vieques Outdoor Bath

Designed By: PATRICIA URQUIOLA
Manufactured By: AGAPE OUTDOOR

Year of production: 2008
In 2008, the well-being oasis at Vieques Island where Patricia Urquiola signs the interiors for the W Hotel, offers opportunity to create the Vieques bath. A ready-made tribute to the bathtub of yesteryear which has become a classic of contemporary design. The new version in stainless steel allows its featuring in open spaces.

 

Year of production: 2013
Vieques XS Bath

View supplier website

Treescape

Tucked into the hillside in Abel Tasman National Park, this is a house designed for enjoyment of the area’s unique landscape.

Rocky Outcrop

At the base of the Ben Ohau Range near Twizel stands a tiny cabin, secluded within a vast landscape.

Kumutoto Bay

Photographer: Paul McCredie   Accessible by boat only, this family bach provides permanent accommodation to replace years of holiday camping in the bush. Planning responds to past camp life with communal living and private sleeping areas. The ceiling and floors are carefully shaped and punctuated with