Villa to Village Alteration

Photographer: Patrick Reynolds 

 

A family is a village, but not in a disjointed house, garage, shed, and garden; It takes more than decks to connect. Here buildings exist without each other, as Compositional rather than Group Forms.

Each building is subtly re-worked and re-finished within existing footprints, plate heights, and heritage provisions, then collated through the addition of an open-space framework of verandahs and pathways. The process works in reverse to Gordon Smith’s Waiheke House pathway encircling a tree and then accruing a village, or to a Greek hillside town multiplying from a single house.

Verandahs start and stop, seats rise and fall, buildings open and close. The framework is continuous, changeable, and spatial rather than elemental, for without it the village disbands. With it, rooms simplify and accumulate around entry and garden courtyards, held together and “incomplete”, as Fumihiko Maki might suggest, by a “singular sense of place” and reason to be together.1

Architecture is not about the expense but life, just as a village is not about size but connections. Careful little contributions all add up.

A villa can quite simply become a village. Imagine if other villas joined in.

Related articles

Matisse Vieques Outdoor Bath

Designed By: PATRICIA URQUIOLA
Manufactured By: AGAPE OUTDOOR

Year of production: 2008
In 2008, the well-being oasis at Vieques Island where Patricia Urquiola signs the interiors for the W Hotel, offers opportunity to create the Vieques bath. A ready-made tribute to the bathtub of yesteryear which has become a classic of contemporary design. The new version in stainless steel allows its featuring in open spaces.

 

Year of production: 2013
Vieques XS Bath

View supplier website

Treescape

Tucked into the hillside in Abel Tasman National Park, this is a house designed for enjoyment of the area’s unique landscape.

Rocky Outcrop

At the base of the Ben Ohau Range near Twizel stands a tiny cabin, secluded within a vast landscape.

Kumutoto Bay

Photographer: Paul McCredie   Accessible by boat only, this family bach provides permanent accommodation to replace years of holiday camping in the bush. Planning responds to past camp life with communal living and private sleeping areas. The ceiling and floors are carefully shaped and punctuated with