Sculptural construction

For the team at W Hamilton Building, the incredibly complex task of constructing Cliffs Road House, the 2023 City Home of the Year, was one that began in the very early stages of design.

A feat of engineering, Cliffs Road House, the 2023 City Home of the Year, required a complex construction process involving an in situ concrete spine, structural steel, and poured concrete walls.

“By being involved early and part of the consultant team prior to construction, we were able to gain a thorough understanding of the requirements and develop solutions,” Bill Hamilton explains. 

“Structurally, the house was very complex. Essentially, it has an in situ concrete spine from which the cantilevers pull through. It required a lot of structural steel interwoven with poured in situ concrete, and the concrete became the finished
walls so there was a lot of care and attention paid to the formwork. 

The structural complexity of the house required a careful interweaving of structural steel and poured in situ concrete.

“Another challenge was the indoor swimming pool, and handling the air movement around it so that moisture didn’t escape into the rest of the house. This was a once-in-a-lifetime project, a rare opportunity to construct a home that is also a sculpture.”

whamiltonconstruction.co.nz

 

Related articles

Light catcher

Jose Gutierrez Architects transformed this character villa, located on a typical Grey Lynn street, into a contemporary oasis — a place that moves between lightness and solidity with a fluid grace.

Cedar chevron

RTA Studio uses three boat-shed forms — at some points staggered and at others stitched into one — to create a flexible, multigenerational, lake-front, holiday house that succeeds on many levels.

Quiet luxury

High above Waiheke Island’s Owhanake Bay, this pool pavilion speaks to the architectural nuances of the main home, while introducing its own distinct identity — a restorative space intuitively connected with land and sea.

Lens to the view

In one of the most distinctive coastal environments in New Zealand, this large family home takes its cues from the dramatic beauty of the sound it overlooks, and follows the natural contours of the land to embrace the setting and disappear into the bush-covered hillside.