Slate tiles give this Cambridge bathroom a rustic connection to nature

Despite the tight budget, limited space and little natural light, these bathrooms have a luxurious feel. We get the design details from architect Christopher Beer

NaturalTouch1

Slate tiles give this Cambridge bathroom a rustic connection to nature

Architect: Christopher Beer
Location: Cambridge, Waikato
Brief: Create two luxurious internal bathrooms while working to a tight budget.

You’ve used slate here, which you’ve used elsewhere in the house. What was the attraction?
Slate is fantastic material because it’s so authentic: just tiles split from natural stone. Visually, it conveys both luxury and rusticity and, when used in a bathroom, brings warmth to a space which can often feel overly cool and slick. Standing on its rough and uneven surface brings a natural, primal feeling to showering – like standing on a rock beneath a waterfall.

The two bathrooms are internal. How did you get light into the space?
Large skylights are used, which flood the spaces with a beautiful, diffused natural light. We were working within a tight budget, so the skylights were created using simple, low-cost materials: corrugated polycarbonate roofing above with a flat, twin-wall polycarbonate sheet beneath.

NaturalTouch2

Tell us about the door from the bedroom – there’s no handle?
We wanted the shower room to be private and feel quite separate from the bedroom, so the door is disguised from the outside as a weatherboard-clad wall. Being handle-less reinforces this appearance, and to open the door, one simply pushes (in the right place) and enters the room – the door self-closes behind.

Bathrooms are expensive and the budget was tight, yet the results feel luxurious. How did you achieve that?
Luxury can be conveyed by visual elegance and simplicity, and also through the feel and substance of fittings and surfaces. The budget was allocated accordingly, and firstly focused on things that are seen and touched – quality tapware and tiles. Slate is used extensively to envelope and imbue the space with that sense of quality and luxury.

There’s no cabinetry around the sink. How did you deal with storage?
Functionality is important with small spaces, so we located storage within a wall to the side of the basin, behind full-height bi-fold doors. These doors fold open to reveal floor-to-ceiling storage, and their location means that they can remain open while the room is in use. The doors are flush with the adjacent wall surface, so when they’re closed they’re invisible, giving the room a clean, uncluttered appearance and enhancing the feeling of spaciousness.

[gallery_link num_photos=”10″ media=”https://homemagazine.nz/wp-content/uploads/2017/04/img6-2.jpg” link=”/inside-homes/home-features/courtyard-home-in-cambridge” title=”See more of this home here”]

Photography by: Patrick Reynolds.

[related_articles post1=”69758″ post2=”69150″]

Related articles

Natural clarity

Designed to merge into its coastal environs, this island home utilises board and batten cedar cladding to create a gentle visual rhythm that moves gracefully between indoors and out.

Al fresco connection

Utilising the existing design language of a mid-century modern home in Remuera, Johnston Architects and Bespoke Interior Design set about redesigning a pool house and creating an outdoor room, resulting in a trio of interconnected areas spanning indoors and out.

Angle grinder

During a visit to Waiheke a decade or so ago, an architect was struck by a simple, refined sculpture and the way that its ad hoc form, created from a roll of corrugated iron, twisted down a hillside, creating and enclosing spaces.

A minimalist Herne Bay ‘city base’

On a prominent street corner in Grey Lynn bordering the heritage zone, this rectilinear addition presents a new and mostly closed face — a bold architectural statement that gives way to refined interior spaces.