A small apartment kitchen is redesigned with architectural precision

A small galley kitchen presents as a collection of furniture thanks to the custom-designed walnut cabinetry and skillful balance of minimalism and function

precision

A small apartment kitchen is redesigned with architectural precision

Architects: Nat Cheshire and Ian Scott, Cheshire Architects
Location: Auckland
Brief: For the design to work in as a sister piece of furniture with the owners’ collection.

Briefly describe the project.
Nat Cheshire A kitchen more like furniture than building.

Owners Jeremy Hansen and Cameron Law previously lived in a small inner-city apartment before buying here. They must have begun this project knowing what would work for them in a kitchen with space constraints. What was on their wish list?
A balance between minimalism and the display of a very few lovely objects; a place for everything but only a little of each thing.

You and your colleague Ian Scott designed the walnut cabinetry. How was the material and style chosen?
Jeremy and Cameron have some pieces of vintage furniture in the apartment that are the backbone of its interior, meaningful for them and congruent with the spirit of the underlying architecture. We wanted the kitchen to be a collection of sister pieces to that existing furniture.

The benchtops are timber, too. Tell us about that – have they proved to be hard-wearing?
Yes, it’s wonderful. We all use wooden chopping boards on top of our stainless steel or marble benches, right? One doesn’t want to lay a scalding-hot iron pan on it though…

[gallery_link num_photos=”5″ media=”https://ct3fd3fhh2t45fd1m3d9sdio-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/08/JeremyHansen8.jpg” link=”/inside-homes/home-features/jeremy-hansens-apartment-cheshire-architects” title=”See more of this home here”]

The modernist apartment originally contained a U-shaped kitchen. Why was this changed to a galley layout?
The corners were a little clumsy, and one felt a bit trapped and cramped being so closely wrapped on three sides. The galley reduced the bench space a little but left us with a much clearer array of storage and appliances, simpler compositional opportunities, and the lovely little window full of trees plays a much bigger role in the room.

What pleases you most about this space?
That Jeremy and Cameron smile each night. That makes it worth it. And Ian’s control of detail and proportion is exquisite. He and I have done small, precise projects like this together for several years, and it’s a very rewarding collaboration.

[jwp-video n=”1″]

 

Words by: Suzanne Dale. Photography by: Sam Hartnett.

[related_articles post1=”76560″ post2=”43748″]

Latest video features

In the Coromandel, a home with a humble profile and a thoughtful design makes the most of a stunning location.

Built with awe-inspiring attention to detail, this Arrowtown home is a fresh interpretation of a familiar Otago rural vernacular.

This sculptural Northland bach is a perfect north arrow on a remote farm high above the sea.

With the sun on its bow and the community at its stern, this is a house in which the elements are always front of mind.

Trending articles

Design News

Meet the Interior of the Year judges

Entries are now open for Home Interior of the Year 2024 – a celebration of New Zealand’s best residential interior design and architecture.