This warehouse conversion bathroom was a labour of love

A tiny concealed space in a small warehouse conversion is a labour of love

Untitled-1
Photo by Samuel Hartnett.

 

Architect Ben Daly’s brief for this Wellington bathroom was to create a compact space with its own identity.

How did working with a tight budget and recycled materials transpire in the bathroom? I didn’t make the bathroom bigger (it’s six square metres) and used the original location of plumbing. The cheaper items are my favourites – the old brass taps took an eternity to fix up; a cast-iron fire grill was cut down and powder-coated black for the drain; and the World War II naval light was bought on eBay. It all meant I could spend more on the shower and floor tiles.

What were your objectives when creating this bathroom and making it work best for you?  Since the apartment is a large open space, I wanted the bathroom to feel as if it were its own thing within. This includes entering the space through a plywood cowl among the shelving and using materials that were more lush than elsewhere.

What were the challenges of designing and building the bathroom yourself? The challenge of smaller spaces is to make them appear larger. Storage is in a hidden cupboard in the plywood entry cowl, as I wanted the vanity area to float and display the wonderful hand-thrown basin. Another challenge was not to move primary plumbing, yet make the space bigger.

 

Untitled-2
Photo by Samuel Hartnett.

 

Get the look

Wall tiles Maxim white gloss from Tile Trends. Floor tiles Winckelmans Olde English terracotta tiles from Tile Trends. Walls and joinery Okoume plywood by Palace Electric. Taps Vintage brass Kowhai taps. Basin Fango hand-made basin from Tile Depot. Light Beck & Co vintage industrial light from eBay, UK. Shower Chrome shower by Heritage Bathware. Shower fittings and fixtures Perrin & Rowe. Linen curtain ES Design.

 

Photography by: Samuel Hartnett

Related articles

Light catcher

Jose Gutierrez Architects transformed this character villa, located on a typical Grey Lynn street, into a contemporary oasis — a place that moves between lightness and solidity with a fluid grace.

Cedar chevron

RTA Studio uses three boat-shed forms — at some points staggered and at others stitched into one — to create a flexible, multigenerational, lake-front, holiday house that succeeds on many levels.

Quiet luxury

High above Waiheke Island’s Owhanake Bay, this pool pavilion speaks to the architectural nuances of the main home, while introducing its own distinct identity — a restorative space intuitively connected with land and sea.

Lens to the view

In one of the most distinctive coastal environments in New Zealand, this large family home takes its cues from the dramatic beauty of the sound it overlooks, and follows the natural contours of the land to embrace the setting and disappear into the bush-covered hillside.