A Westmere landscape of geometry and chaotic beauty

One of Strachan Group Landscape Architects’ latest projects in central Auckland was designed to reimagine the flora that once covered the land.

Years ago, Regina Street of Westmere, Auckland, met the edge of an estuary. Now known as Cox’s Bay Reserve, the same land that once played host to a myriad of native fauna and biodiversity has a rather different use – more commonly frequented by dog-walkers and sportspeople. However, it still offers a vast expanse of green bordered by mature trees and undulating grassed areas.

The home, wrapped in distinctive vertical black cladding and brick, provides a striking backdrop for the meticulous landscaping.

This local history was kept front of mind for landscape architect Campbell Strachan of Strachan Group Landscape Architects as he designed the landscape for a Dorrington Atcheson Architects’ home at the reserve’s edge.

In tune with the site’s past, the journey through the home’s front entrance seems to transport the visitor out of the vivacity of Auckland’s city fringe. There’s a sense of the unique nature of rural Aotearoa, as you consider the planting, which was intentionally layered to pay homage to the flora that once prospered on this site.

At the front entrance, the material palette is defined by timber and glass, while bordered with native grasses.

The home, wrapped in distinctive vertical black cladding and brick, provides a striking backdrop for the meticulous landscaping. On the edge of the footpath, a bed of creeper pratia angulata, along with nikau palms and other grasses offer a glimpse of the palette of natives and unique geometric design of the beguiling landscaping beyond the front gate.

Here, landscape and architecture are seamlessly integrated. The pedestrian entrance to the house is by way of a trail of irregular rounded stepping-stones — edges blurred by the surrounding creeper — bordered with layers of planting, which work in harmony with the play of heights and volumes of the house itself.

From every window, the landscaping frames the view like a work of art. “For me, I consider the outside-in, as well as the inside-out in landscape architecture. I consider how things will line up visually from the interior of the home when considering heights and positioning of planting. In this case it was about finding low pockets of natives, which weren’t out of character for the historic nature of the site,” Campbell Strachan explains.

As it matures, the creeper will blur the edges of the paving stones.

Privacy and the wider landscapes interface were key considerations in this design and build, as the home sits on the edge of the reserve. “We were conscious to borrow the surrounding pōhutukawa and other natives in the long view above the fence line, so we didn’t want to complicate the space with heavy feature trees. Instead, we covered the fence with creepers to blend the property into the outlook”.

The house is also built along a pedestrian walkway, where the placement of windows, screening and planting of titoki, which will eventually reach the height of the ground floor, secures the sense of solitude.

The corTen steel fence strikes a balance between landscape and architecture.

A pool at the rear of the property is fenced with bespoke Corten steel poles, their reed-like appearance complementing the carex grasses and xanadu below.

“There’s a certain amount of calm about this project, which makes it feel grounded as if it’s always been there,” Campbell says. “The planting will be controlled, but not manicured, reimagining that distinct nature which thrived here once before.”

sgla.co.nz

 

Words: Katie Delany
Photography: David Straight

Latest video features

In the Coromandel, a home with a humble profile and a thoughtful design makes the most of a stunning location.

Built with awe-inspiring attention to detail, this Arrowtown home is a fresh interpretation of a familiar Otago rural vernacular.

This sculptural Northland bach is a perfect north arrow on a remote farm high above the sea.

With the sun on its bow and the community at its stern, this is a house in which the elements are always front of mind.

Trending articles

Design News

Impactful design

The 2024 Readers’ Choice Home of the Year, Sumner House by RTA Studio, is a place of striking proportions and captivating creativity: a powerful response

Homes

Open space

Perched atop an escarpment overlooking Whangārei’s town basin, this home is the embodiment of the owners’ vision, the architects’ knowledge, and the builder’s expertise.

Design News

Tangibility and presence

Nine years ago Scott Thorp moved to Christchurch to be closer to the mountains. It was here that he felt most connected to the land,