Williams is the elegant new waterfront eatery you need to visit

Two inventive brothers open an elegant new all-day eatery near the water in central Auckland

Williams is the elegant new waterfront eatery you need to visit

Brothers Charles and Patrick Williams recently opened Williams, an elegantly spare all-day eatery in a new building designed by Architectus in Wynyard Quarter, Auckland. “We came into the space wanting to strip it back,” says Charles of the new project. “We wanted something timeless.”

Simplicity aside, what motivated your design objectives?
Charles Williams: We worked with Gerrick Numan of Millé design to draw up the space. We wanted it to be an oasis from the busy urban life in Wynyard Quarter. It was designed to be a breath of fresh air, where people can slow down and enjoy good food and drink with company or solo.

You previously established Ceremony café in Grafton, Auckland – is there any of its DNA in Williams?
We loved the casual and fun atmosphere we created at Ceremony and I feel we’ve carried that over.

Tell us about those beautiful light fittings.
We collaborated with Monmouth Glass to create a family of pendants for the space. Using different methods, they were able to create a diverse range of bulbs for the different areas within the eatery.

You’re running Williams with your brother Patrick. Who does what?
We both run the front of house, Patrick runs the day-to-day service of the eatery and I take a more general manager role, helping out with the kitchen and implementing systems.

Williams Eatery
85 Daldy St, Wynyard Quarter, Auckland
williamseatery.co.nz

Photography by: David Straight.

[related_articles post1=”81041″ post2=”80375″]

Latest video features

In the Coromandel, a home with a humble profile and a thoughtful design makes the most of a stunning location.

Built with awe-inspiring attention to detail, this Arrowtown home is a fresh interpretation of a familiar Otago rural vernacular.

This sculptural Northland bach is a perfect north arrow on a remote farm high above the sea.

With the sun on its bow and the community at its stern, this is a house in which the elements are always front of mind.

Trending articles

Design News

Reframed classics

Consisting of a series of interconnected rooms, the Knoll pavilion at the Milan Furniture Fair was designed by Belgian architecture practice OFFICE, and conceived as

Interiors

Emotive subtlety

Polished plaster has a certain character that’s hard to look past, especially when it comes to feature applications. In this case, Ambitec’s Suave Polished Plaster

Homes

Beautiful rhythm

A restricted material palette, a modernist soul that is part Californian, and a touch of Japanese — all combine to form an entirely picture-perfect Waiheke

Homes

A little chat with Miles

Part homage to the late Sir Miles Warren, part allusion to the owners’ Dutch and farming roots, this house by PRau is a beautiful amalgam