Stealth Bomber

Photography: Simon Wilson

 

The second iteration (following the Dogbox) in our design/build experiments. This house was designed as a flat for two couples — one way to afford a house in the capital city!

This 135 square metre house is located in an inner-city Wellington suburb. Tight sunlight planes from all four neighbours, luscious existing native vegetation and a steep slope on an unusually shaped site determined the folded boomerang shape.

Internal living spaces fluctuate between lofty and voluminous, snug and cosy, with an intimate sunken lounge offering views upward of the two-tiered mezzanine. Large sliding doors on both the east and west face open up to connect the sunlight catching decks with the central dining. Three bedrooms have varied views, from the immediate garden, to distant hills. Found and recycled elements throughout the house add rich textures – with the use of one tonne of free green marble in various guise from hearth to shower, Oregon beams and even an old jam pan for a bathroom sink.

Constructed by the builders up to a certain point, the owners (a handy combination of two architects and a structural engineer) moved in and took it into their own hands to finish the details.

Related articles

The Cliffs House

This modern home is nestled at the top of a cliff on a steep section with an amazing panoramic vista overlooking Tasman Bay.

Hoddy Road House

Photographer: Jason Mann   Perched atop the ridgeline over the Waimea Inlet, this entertainer’s residence enjoys all day sun and panoramic views. The brief was for a house with maximum views, that also maintained a sense of privacy. The use of natural timbers in the

Falcon Brae

Photographer: Jason Mann   Falcon Brae Villa is the result of a vision to create a luxury villa in the surroundings of the breath-taking environment of the Motueka Valley. The ‘falcon’ of the name is expressed in the curved falcon-wing roofs which are a defining

Honeymoon Bay Bach

Photographer: Jason Mann   Set within a steep-sided, bush-clad gully on the edge of the Abel Tasman National Park, the building site for this bach, which has replaced the original dwelling, was a 40 sqm platform cut into the foot of the northwest side of